Посета министра просвете Економској школи поводом отварања Регионалног центра југоисточне Србије за омладинско предузетништво

ministar-slike-320161015_160409

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Економску школу у Нишу и упознао се са условима рада и оствареним резултатима наше образовно-васпитне установе.

У Економској школи министар Шарчевић обишао је Регионални центар југоисточне Србије за омладинско предузетништво где су представљени производи и резултати пројекта „Ученичке компаније – лидери предузетништва“.

Наиме, наша школа већ читав низ година уназад постиже изузетне резултате на републичким такмичењима ученичких компанија. На регионалним такмичењима имали смо неколико првих места, а на државном нивоу компанија Вектор студио освојила је друго место, као и компанија Organic. Исто тако сада већ бивша ученица наше школе, а сада студент прве године Економског факултета у Нишу, Кристина Петровић проглашена је за једног од најбољих младих лидера у области предузетништва. Управо ове чињенице иницирале су идеју да оснујемо Регионални центар југоисточне Србије за омладинско предузетништво, а све у оквиру пројекта Ученичке компаније – лидери предузетништва. Пројекат се тренутно реализује, а рађен је у сарадњи са Омладинским едукативним центром уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије и града Ниша.

Регионални центар југоисточне Србије за омладинско предузетништво вршиће едукацију ментора и ученика основних и средњих школа заинтересованих за оснивање ученичких компанија, али и свих младих који имају пословних идеја, али немају искуства у области предузетништва. Центар ће пружати подршку полазницима  у свим фазама које су неопходне за успешно функционисање компаније почев од дизајнирања производа, писања бизнис плана, производње, контактирања купаца и добављача, маркетинга, наступа на тржишту, реинвестирања у повећање капацитета и слично.

Школа је упознала министра са суштином пројекта и даљим плановима око његове имплементације. Кристина Петровић је извршила презентацију ученичких компанија које су имале огроман успех на такмичењима. Истакла је да је ово међународни пројекат у који су укључене ученичке компаније из Немачке, Словеније и Македоније. Нагласила је да ће ученици из ових земаља доћи у наш Регионални центар како би разменили искуство и договорили се о учешћу у будућим пројектима.

У оквиру центра заинтересовани ученици радиће у реалним ученичким компанијама и биће у могућности да се упознају са начином остваривања профита. Циљ пројекта је подстицање предузетничког духа код младих, као и њихово самозапошљавање. Статистика је показала да је стопа самозапослености у Србији 6% за разлику од земаља ЕУ где стопа износи 12%. На овај начин желимо да помогнемо у решавању једног од стратешких циљева Министарства омладине и спорта, а то је смањење стопе незапослености код младих.
Драган Алексић, директор Економске школе, истакао је да је то школа у којој је настава активно оријентисана и где ученици стичу конкретна и применљива знања.
„Важно је да школујемо децу за живот, а не за биро рада. Управо то Министарство има у виду када инсистира на дуалном образовању. Да би задовољили потребе привреде и инвеститора за квалификованом радном снагом, Министарство је спремно за брзу утакмицу“, поручио је министар.

ministar-slike-2ministar-slike-1

20161015_160554