Економска школа међу 100 најбољих школа света

Економска школа из Ниша је била је у избору од 100 школа света, које су примере своје добре праксе представиле током Светске недеље образовања (Т4 World Education Week) која  је одржана онлајн у период од 5. до 9. октобра 2020. што јесте велика част и чини нас поносним на свој рад.

Током Светске недеље образовања наша школа је поделила своју, али и причу о образовном систему у Србији у оквиру глобалног образовног догађаја, бавећи се темом „Изградња програма за побољшање запошљивости, предузетништва и животних вештина“ (Building programmes to enhance employability, entrepreneurship and life skills) и то 6. октобра 2020. године, од 09:00 ам до 10:00 ам, односно по нашем локалном времену од 11:00 до 12:00 часова, а аутор апликационог пројекта и координатор догађаја којим се Економска школа представила светској јавности била је Оливера Аризановић, професорка српског језика и књижевности.

Светска недеља образовања дело је више од 30 организација, међу којима је и ЕдуБалкан са наших простора. Подржана је од најугледнијих особа из светских образовних кругова, као и од стране УНЕСКА, УНИЦЕФА, Светске банке и многих других респектабилних образовних институција света. Домаћин дешавања био је Викас Пота, председник Варки фондације.  

Током израде апликационог пројекта велики допринос овој идеји, да се отисне у свет, дале су наше колегинице, професорке енглеског језика: Душанка Стефановић, Мирјана Костадинов, СоњаПантовић и Сања Матејевић. Дирктор Драган Алексић, координатор Регионалног центра за развој предузетништва југоисточне Србије Братислав Васић, Марко Ђорђевић, оснивачу НВО Омладински Едукативни Центар Ниш, Станислава Кулиџан, ПР стручњак за односе са јавношћу Хелп – Србија, Иван Михајловић, генерални директор Регионалне развојне агенције “Југ”, бивши ученик Економске школе Огњен Станковић, Данијел Арсенковић , саветник председника ГО Медијана, као и ученица IV сбо Јана Цекић.

Нарочити допринос припреми пројектне документације дале су бивше ученице Економске школе: Кристини Петровић, председници Студентског парламента Економског факултета из Ниша и студент проректор у Студентском парламенту Универзитета у Нишу и Моника Миљковић, ученици генерације Економске школе 2018/19. године, која је и члан Панела младих саветника Заштитника грађана.

Наиме, за Светску недељу образовања, поред квалитетне наставне праксе и идеја, требало је показати и разгранату мрежу сарадње са социјалним партнерима, установама и институцијама кроз захтеван апликациони поступак, који је кроз неколико кругова, текао током лета.

Организациони тим се додатно проширио у тренутку када је Економска школа добила информацију да је једна од стотину школа које ће се уживо представити свету кроз једносатни догађај преко Мајкрософт Тимс платформе.  

У рад на реализацији овог пројекта  интензивно су се  укључиле професорке Милена Ђорђевић и Јелена Милосављевић, тим професора информатике на челу са Миодрагом Крстићем и Дејаном Пејчићем, Слађана Радојловић, професорка економске групе предмета, као и Олгица Крстић. Широка подршка од стране ученика и њихових родитеља је уследила после званичних мејлова Школе, јавних наступа у медијима и позива за учешће у овом глобалном дешавању.

За наш догађај је купљено око 2000 карата, односно регистровано заинтересованих јер су карте за све  догађаје у оквиру Светске недеље образовања биле бесплатне. За читаву Светску недељу образовања регистровано је близу 90 000 људи, што је потврда да је читав глобални догађај имао озбиљан ефекат у намери да покаже да су наставници и образовање веома важни и  да комбиновањем и разменом искустава можемо убрзати развој и досегнути виши и бољи стандард образовања за све.

Говорнички тим Економске школе  је радо поделио своја искуства и испричао светској јавности  како треба чувати примере добре праксе из прошлости, као и да концепти могу бити измењени у области отвореног учења. Доказ за све то јесте Регионалног центра за предузетништво југоисточне Србије који је створен у оквиру наше школе и који показује колики је значај искуственог учења, инклузије и вршњачке едукације.