ЕКОНОМСКА ШКОЛА – НАЈУСПЕШНИЈА СРЕДЊА ШКОЛА НА ТАКМИЧЕЊУ У МЕЂУНАРОДНОМ ПРОЈЕКТУ “ДАН ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ”

Поводом Дана интелигенције учествовали смо у активностима које су организовали Менса Србије, Удружење креативни учитељи и Институт за модерно образовање реализацијом четири догађаја, од који су неки доживели вишеструку репризу. За креативност и квалитет догађаја добили смо посебно признање и награду као најуспешнија средња школа која је учествовала у Међународном пројекту „ДАН ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ“.

Додела признања и представљање најбољих радова, односно одабраних примера наставничке праксе одржана је у суботу, 7. децембра на Институту за модерно образовање, у оквиру акредитоване трибине под називом „Стимулација интелектуалног развоја – примери добре праксе”.

Том догађају су присуствовале Оливера Аризановић, као аутор свих догађаја и Весна Петровић, коаутор актовности „Мапе ума“. Професорке наше школе су на трибини презентовале наше примере: „Чајанку код лудог шеширџије – ескејп рум“, „Упознајте софисте“, „Купи продај фору“, „Мапе ума“.

„Чајанка код лудог шеширџије – ескејп рум“

Догађај „Чајанка код лудог шеширџије – ескејп рум“, инспирисан је романом „Алиса у земљи чуда“, а у њему су учествовали: пет такмичара, администратор, реквизитер 22 ученика и 5 наставника као публика. Ескејп рум је организован у учионици у којој је један део био простор за такмичаре, а остатак учионице је био простор за публику коју су чинили наставници и ученици.

Пред такмичарима је био низ задатака, главоломки, анаграма и детективских момената које је требало да реше за 45 минута. Такмичарску екипу је кроз причу водила администраторка.

Сценарио за ескејп рум је осмислила Оливера Аризановић, наставник српског језик и књижевности, а у опремању и реализацији догађаја подржале су је колегинице Соња Пантовић и Милица Милошевић, наствнице енглеског језика и Марта Ристић, наставница економске групе предмета.

УПОЗНАЈТЕ СОФИСТЕ 

„Упознајте софисте” је догађај који је организован као трибина-перформанс у интеракцији са публиком, у коме су ученици-презентери кроз презентацију упознаи своје вршњаке са причом о заиста интересантном правцу у филозофији, односно са софистима, мајсторима противречја и логичких грешака у које саговорника треба намамити. За ту прилику су пред публиком и уз њено учешће реализовали најпознатијие софизме и тако побудили интересовање за филозофијом у својој школи у којој се иначе филозофија не изучава на редовним часовима.

Догађај је осмислила Оливера Аризановић која је и била модератор дешавања, а представљање најпознатијих софизама остварили су ученици IIIсбо одељења и то: Анђела, Ема, Јана, Анђела, Милица, Тамара, Бранко и Димитрије. Славни софизми су се излагани у облику дијалога између софиста и „жртве“ или између двојице софиста, односно кроз перформансе у којима је свако од презентера био у улози софисте који тражи саговорника-добровољца са којим у дијалошкој интеракцији показује вербалну и логичку софистичку вештину.

КУПИ – ПРОДАЈ ФОРУ

Купи – продај фору је догађај, чији је аутор Оливера Аризановић у коауторству са Марином Милошевић, а организован је као едукативна и забавна игра за кликераше и логичаре., у којој су се продавале и куповале форе, заправо мозгалице, главоломке и занимљиви задаци.

МАПЕ УМА

Мапе ума су радионица у оквиру које су присутни, после уводног разговора о томе колико познају мапе ума и да ли се и колико њима користе, сазнали мноштво детаља о овој техници памћења и систематизације података.

Догађај су ауторски креирале, модерирале и о мапама ума излагале Весна Петровић, наставник економске групе предмета, и Оливера Аризановић, наставник српског језика и књижевности. После излагања, које је у једном делу праћено и анимацијом, сви присутни су у радионичарском делу анализирали примере мапа ума, које су добили у штампаном облику и вредновали их користећи се чек листом, а затим су на основу онога што су сазнали радили на њиховом унапређењу.