Meet and Code – Састанимо се и програмирајмо

Овај догађај се реализује у оквиру Европске недеље програмирања која ће бити организована од 6. до 21. октобра 2018. године.

Наша школа је пријавила догађај под називом „Кодирај свој производ“ а у сарадњи са Удружењем професора информатике Србије овај догађај се реализује у свим градовима Србије, са напоменом да у једном граду може да се пријави само један догађај тако да је наша школа уједно и једини представник Ниша.

Догађај који је пријавила наша школа налази се на овој адреси: https://www.meet-and-code.org/rs/sr/event-show/121

Ми смо пријављени у категорији „Једнаке шансе“ – догађаји који имају за циљ јачање једнаких могућности и уклањању неједнакости засноване на полној, расној, верској или друштвеној припадности, инвалидности, економском статусу и сл. догађај који реализујемо намењен је девојкама и тиме указујемо на проблем неједнакости присуства жена и мушкараца у ИТ индустрији у Србији и у свету.

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је навела да је тренутно у Србији на руководећим позицијама у ИТ сектору тек приближно 17 одсто жена, а да ситуација није боља ни у ЕУ, где их је приближно 27 одсто.

Она је истакла да су дигиталне технологије основа иновација и прогреса, а жене стубови развоја друштва, додавши да 90 одсто девојчица у Србији у основним школама показује интересовање да се на неки начин бави ИКТ, да та заинтересованост опада током средњег образовања, те их заправо само 15 одсто завршава у тој области.

извор: http://mtt.gov.rs/slider/vece-ukljucivanje-devojaka-u-ikt-2/

Опис догађаја – шта ћемо радити током недеље програмирања

Уз помоћ 3Д штампача ученице креирају моделе (калупе) за даље прављење сувенира који могу бити представа културно историјских и верских споменика, репрезентативних објеката, фонтана, чесми, биљног света. Од добијених модела могу се правити сувенири од керамике, порцелана, гипса и др. материјала.

Сувенир ће на полеђини имати QR код који када се скенира води на сајт објекта или одредишта које је посетио.

Ученице ће креирати сајт помоћу Javascript, CSS и HTML кодирања. Сајт ће садржати фотографије, текстове, видео записе унутрашњости културно историјских објеката, градова, природне лепоте и др. Садржај сајта може бити вишејезичан. На овај начин сувенир и даље живи свој живот, очитавањем QR кода туристи се могу подсетити дестинације коју су посетили и рекламирати исту.

Укључене су средње школе које процентуално имају већи број девојчица. Програмом желимо да дамо шансу девојкама да се активније укључе у свет ИТ технологија. Желимо помоћи девојкама да започну бизнис који има потпору у ИКТ. Још један од циљева је да се након овог програма више њих определи за наставак школовања на неком од факултета за информатику. ИТ сегмент је место где недостаје више девојака.

Уколико желите да учествујете у овом догађају пријавите се код наставника информатике у Нишу код Дејана Пејчића, у Дољевцу код Миодрага Крстићa.