ОДРЖАНА ТРИБИНА ПОСВЕЋЕНА ПРЕВЕНЦИЈИ НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА И ПРЕВЕНЦИЈИ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

dscn2835 dscn2834

Дана 24. новембра 2016. год. одржана је трибина у Економској школи посвећена превенцији насиља у оквиру кампање „Стоп насиљу“. Тема трибине била је насиље у породици, над женама, старијим особама, вршњачко насиље.

Гости трибине биле су Луција Христов Митић – специјалиста опште медицине и координатор Тима за помоћ женама жртвама породичног насиља, Весна Банковић – примаријус, специјалиста опште медицине и Душица Илић – социолог из нишког Дома здравља.

Исто тако гости трибине били су представници МУП-а Милош Милојковић – вођа сектора ПУ Ниш, Игор Ракић из сектора ПУ Ниш и Бојан Митровић – позорник полицајац.

Тим Дома здравља одржао је презентацију о разним облицима насиља.

Ученици Економске школе и њихови професори су чули на жалост поражавајућу статистику о разним врстама насиља. Циљ трибине био је оснажити жртве насиља на пријављивање насилника полицији и њихово даље процесуирање. Говорило се о упућивању жртава на процедуру и поступак решавања проблема.

Акценат је стављен на превенцију насиља у којој су школа и породица два важна сегмента у промени ове поражавајуће статистике јер последице насиља су депресија, самоубиства, болести зависности и сл. Било је речи о најављеном новом Закону о насиљу који би требало да оштрије кажњава насилнике, а жртве убудуће остану у свом окружењу.

Када је реч о насиљу у школама потребно је научити децу да се проблеми морају решавати искључиво комуникацијом. Припадници МУП-а су истакли да је насиље кривично дело, те свако насиље треба пријавити, евидентирати и решавање упутити у институције система.

Закључак трибине је био да не треба ћутати пред насиљем без обзира које врсте оно било.