УЧЕНИЦИ ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ НА НИШКОМ САВЕТОВАЊУ ЕКОНОМИСТА И БИЗНИС ФОРУМУ

Дана 28.11.2019. ученици Економске школе из Ниша су заједно са наставницима Весном Петровић и Иваном Милчев присуствовали Нишком саветовању економиста у оквиру Форума напредних технологија.

Друштво економиста Ниша је и ове године успешно реализовало традиционално Нишко саветовање економиста 28. новембра 2019. године у просторијама Регионалне привредне коморе Ниш.

Саветовање је по трећи пут одржано у оквиру Форума напредних технологија, који организују Град Ниш и Kанцеларија за локални економски развој и пројекте. Тема овогодишњег саветовања је била „Економија и напредне технологије”.

Након изјава за медије, скуп су свечано отворили градоначелник Ниша Дарко Булатовић; директор сектора за стратешке анализе, аналитику, услуге, сервисе и пакете производа Привредне коморе Србије Михајло Весовић; члан извршног одбора Савеза економиста Србије професор др. Бобан Стојановић; и Саша Матејић потпредседник Регионалне привредне коморе Ниш.

Током првог панела „Шта нам доносе паметни градови” истакнуте су кључне области у којима се реализује концепт паметних градова као што су: паметни саобраћај (смањење гужве и чекања у саобраћају), праћење губитка воде, оптимизација рута камиона комуналних предузећа уз помоћ сензора за праћење попуњености контејнера, праћење загађености ваздуха и буке у градовима, изградња паметних зграда.

Током дискусије која је уследила након уводних излагања закључено је следеће:

1) дигитализација мења пословне моделе и понашање чини рационалнијим,

2) паметних градова нема без паметних људи.

Председник Друштва економиста Ниша, проф. др Бобан Стојановић био је модератор другог панела „Синергија економије и напредних технологија”. На почетку панела је указано на значај ИТ сектора за привреду Србије и на потребу повећања издвајања по глави становника за ИТ сектор.
Током панела су изнете релевантне чињенице и представљана су могућа решења за унапређење квалитета живота у граду. Локални економски развој ће се у наредном периоду базирати на паметним градовима. У вези са тим, истакнути су кључни фактори од којих зависи успешна имплементација пројекта паметних градова и то: стратегија, финансијски аспект и анализе и подршка у примени техничких решења која морају бити стабилна. Посебна пажња током панела посвећена је примени напредних технологија и индустрије 4.0. у индустријама односно посматрана је улога напредних технологија у унапређењу конкурентности предузећа.

Током дискусије која је уследила након излагања панелиста закључено је следеће:

1. повећање улагања у истраживање и развој подиже технолошки ниво производње,

2. сектор бизниса не улаже довољно у истраживање и развој,

3. неопходан је партнерски однос локалне самоуправе и пословне заједнице,

4. град је нуклеус за даље промене, а грађанин је у центру дешавања

Након другог панела, одржан је и округли сто „У сусрет Научно технолошком парку Током округлог стола представљена је улога Научно технолошког парка у креирању и унапређењу иновационог екосистема у региону, представљен је садржај, опрема и активности које су потребне у наредном периоду, као и циљеви функционисања парка.