Интелектуално разгибавање и прво место за нашу школу

Ученици Економске школе, предвођени својим професоркама, координаторкама школских пројеката: Оливером Аризановић, Весном Петровић, Иваном Миљковић, Горданом Крстић и Маријом Марковић, били су субјекти седам активности под називима:

„Ребусај у знање се бусај“, после којих су уследиле четири радионице под истим називом и слоганом, а за њима и два такмичења „Ребусијада“, која се одвијала уживо и као „Онлајн ребусијада“, намењена широј јавности.

Свим овим догађајима се Економска школа укључила у Међународну акцију обележавања Дана интелигенције, а она се одвијала као пројекат у организацији Менсе Србије, Института за модерно образовање и Удружења УченИQ.

Активност „Ребусај у знање се бусај“ је подразумевала презентацију са дискусијом о врстама интелигенције са акцентом на логичко-математичкој и визуално-просторној интелигенцији, као и о ребусима: њиховом креирању и дешифровању.

Кроз презентације, излагања и дискусију су учеснике активности водиле ученице трећег разреда: Петра Ђорђевић, Милица Петровић, Марта Радуловић Слоан и Анастасија Стојановић које су позвале учеснике да се укључе у стваралачке радионице креирања ребуса које следе, а затим су уследиле радионице током којих су креирани ребуси у вези са појмовима из сфере економије, али и других образовних области које се изучавају у овој школи.

„Ребусијада“ је подразумевала малу олимпијаду интелектуалног разгибавања, односно надметање ученика у решавању ребуса, које су припремили њихови вршњаци, учесници радионица. Од ребуса који су настали на радионицама формирана су три штампана теста и наизменично подељена учесницима такмичења.

Друго такмичење које је укључило бројне такмичаре одвијало се преко гугл упитника за који је одабрано двадесет пет ребуса, а који је подељен преко друштвених мрежа. Најуспешнијим такмичарима су додељене титуле Ребус мајстора, односно Ребус мајстора онлајн такмичења.

Ове године на мапи обележавања Дана интелигенције нашло се 176 догађаја, а организаторима је пристигло 170 извештаја, а поред позива за обележавање Дана интелигенције пријавом активности на мапи, и ове године је за просветне раднике био расписан Наградни конкурс добрих примера праксе ,,Дани интелигенције – стимулација интелектуалног развоја”.

Према оцени Стручног жирија Менсе Србије, Удружења УченИQ и Института за модерно образовање од пристиглих радова одабрано је 11 који су награђени у оквиру међународног пројекта Дан интелигенције 2021/22, а пример Економске школе из Ниша је првопласиран и ове године као и претходних година.

Рад наставника координатора и аутора школских пројеката у оквиру овог међународног пројекта биће објављен у Зборнику примера добре праксе ,,Дани интелигенције – стимулација интелектуалног развоја”, а активности су представљене и на акредитованом стручном скупу који је одржан у Београду 13. и 14. маја 2022, када су Економску школу представљале ауторке и организаторке школских дешавања Весна Петровић и Оливера Аризановић.