„Трагом српских песника“ студијско путовање у Темишвар

Према плану рада литерарне секције Економске школе реализовано је студијско путовање у Темишвар, под називом „Трагом српских књижевника“ током 4. и 5. новембра 2023. године, у посебном тренутку када обележавамо 130 година од рођења Милоша Црњанског (26. октобар 1893. године).

Упознавање Темишвара, у пратњи локалног водича, отпочело је у Алеји великана где се налази спомен-биста српског просветитеља Доситеја Обрадовића који је рођен у Чакову, недалеко од Темишвара, као Димитрије Обрадовић 1739. или 1742. године, а када се замонашио 1758. године у сремском манастиру Хопово, добио је монашко име Доситеј.

Обилазак Темишвара добија на интензитету од Трга слободе, на чијем крају се налази Румунска саборна црква банатске митрополије.

Ова импозантна црква која је саграђена 1946. године у моравском стилу и импресионирала је све полазнике студијског путовања висином од 90 метара и кровом од мозаика.

Румунска православна црква је током векова била творац и чувар богатог и непроцењивог наслеђа и културног блага што су полазници студијског путовања спознали током посете Музеју у оквиру цркве (катедрале како кажу Румуни) која је посвећена Светим Трима јерарсима.

Збирка овог музеја је заинтригирала и импресионирала све полазнике путовања јер обухвата иконе на дрвету и стаклу, читаве збирке рукописа и старих књига, ћириличне рукописе, богослужбене и црквене књиге, библију на ћирилици писану на пергаменту, богослужбене предмете од метала, племенитих метала и камења, везове, делове богослужбене ношње, култне предмете и култни намештај у резбареном дрвету, архитектонске делове и фрагменте у клесаном камену итд.

Централни део студијског путовања се дешавао код Саборне цркве Српске православне цркве која је посвећена Св. Ђорђу, а подигао ју је између 1744. и 1748. године епископ Георгије Поповић, на месту старих одбрамбених бедема из 16. века. Ту је амбијентално и искуствено учење о Милошу Црњанском, српском писцу и дипломати кроз причу локалног водича обогаћено казивањем стихова нашег књижевника од стране чланова литерарне секције Економске школе.

Порта цркве је била учионица на отвореном јер то и јесте било место и двориште за ђаке Српске основне вероисповедне школе коју је похађао и Милош Црњански, знаменити књижевник и зачетник српског експресионизма. Полазници путовања су током обиласка упознали Темишвар као културни, образовни и трговачки центар румунског дела Баната и највећи културно-историјски центар Срба у Румунији. Сазнали су да је град Темишвар ове 2023. године носио титулу једне од три нове Европске престонице културе уз Веспрем и Елефсин. А и својим очима су се осведочили да јесте културна авангарда када су у питању визуелне уметности, савремена уметност и музика.