Недеља програмирања

У оквиру европске недеље програмирања од 17. до 21. октобра, током редовне наставе, наставници информатике издвојиће један школски час на којем ће пружити прилику ученицима да се кроз практичан рад упознају са основама програмирања. У циљу што успешније реализације ових часова одлучили смо се да ученицима представимо сат програмирања кроз рад на неким од најпопуларнијих платформи за е-учење: Кхан академији и Code.org.

За ученике трећег и четвртог разреда, на Кхан академији предвиђено је упознавање са основама програмирања кроз решавање кратких изазова и израду пројектног задатка, где ће ученици, зависно од тога шта одаберу, моћи да праве цртеж кодом (javasript), да праве једноставну веб страницу (html и css) или да управљају базом података (sql).

khan_academy

За ученике првог и другог разреда предвиђено је упознавање са програмирањем кроз игру на сајту Code.org где у понуди има осам игара са упутствима на српском језику, у оквиру игрице моћи ће да померају главне ликове додавањем блокова који представљају готове функције (javascript).

code-org