Дејан Стошић

Дејан Стошић

Дејан Стошић рођен је 11.03.1986. године у Нишу где је завршио основну школу ”Вожд Карађорђе” и средњу Економску школу. Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу уписао је 2005. године, а завршио 2009. године са просечном оценом 9,36. Дипломски рад са темом ”Аргентински танго – анализа плесних фигура” одбранио је са максималном оценом 10.
Дoкторирао је на Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу са просечном оценом 9,64 (2020).
Од 2010. до 2016. године ангажован је као сарадник (истраживач) на пројекту ”Биомеханичка ефикасност врхунских Српских спортиста” (број ОИ 179019) који је одобрило Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а реализовао Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу. Од 2016. године запослен је на Факултету за спорт и физичко васпитање Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Лепосавићу на месту асистента за ужу научну област Индивидуални спортови са аналитиком и дијагностиком. У сарадњи са проф. др Славољубом Узуновићем сарађивао је на бројним истраживањима плесача различитих плесних стилова као што су народне игре, спортски и друштвени плес и др.
Своју спортску каријеру започео је 1993. године у плесном клубу ”Свинг” у коме је радио као тренер спортског и друштвеног плеса од 2005. до 2015. године, након чега отвара сопствени плесни клуб који је активан до данашњег дана. Најзначајнији спортски успеци су освајање 5. места на Светском купу у Бирмингему, титула државног првака у Стандардним плесовима, вишеструка титула државног првака у друштвеним плесовима и вишеструка титула вицешампиона у комбинацијама Латино-америчких и Стандардних
плесова. Био је члан плесне репрезентације Србије у спортском плесу као и учесник на Светском првенству у Стандардним плесовима у Чешкој, Светском првенству Аргентинског танга у Буенос Аиресу 2008. године и међународном пројекту ”Slavljanskoe Sodruzestvo” у Сочију, Русија 2009. године. Добитник је стипендије Фонда за младе таленте Републике Србије ”Доситеја” 2009. године и Министарства просвете,
науке и технолошког развоја за студенте докторских студија 2010. године.
Joш увек активно наступа и предаје на фестивалима друштвених плесова како у земљи тако и у свету, а као најзначајнији издвајају се интернационални фестивали у Сингапуру, Индији, Тајланду, Катру, Турској, Саудијској Арабији и др.